Google webmaster tools

Google Webmaster tools en Analytics koppelen

Even opfrissen: Google Webmaster tools, wat was dat ook alweer? Met Google Webmaster tools krijg je (gratis) advies van Google voor het optimaliseren van je website. Dit hulpprogramma geeft bijvoorbeeld aan welke pagina’s van je website het hoogst scoren, op welke zoekwoorden je wordt gevonden en of er foutmeldingen (bv. de 404 error, pagina niet gevonden) zijn gedetecteerd. Super handig! Daarom adviseren we altijd Google Webmaster tools te koppelen aan Google Analytics. Zo heb je alle belangrijke gegevens van je website overzichtelijk op één plaats.

Handige webmastertools die je direct kunt gebruiken:

Met deze twee tools kun je nagaan of je website voldoet aan de gewenste laadsnelheid en of de webpagina’s mobielvriendelijk zijn. Dit laatste is extra belangrijk sinds de laatste update van Google 21 april: Mobilegeddon!

Google webmaster tools koppelen aan Analytics

Door Google Webmaster Tools te koppelen aan Google Analytics kun je gedetailleerde rapporten over de zichtbaarheid van je webpagina’s in Google zien. Het koppelen van de twee accounts kun je doen in Google Webmaster tools.

 

Google webmaster tools koppelen aan analytics

  1. Log in en selecteer je website,
  2. Klik vervolgens op het tandwiel,
  3. Selecteer Google Analytics-property,
  4. Kies de account die je wilt koppelen (zorg dat dit account wordt beheert door hetzelfde e-mailadres)
  5. Opslaan. Nu zijn de gegevens beschikbaar in Google Analytics. (Als je nog geen Google Analytics account hebt dan kun je die in de laatste stap aanmaken)

Let op: een site kan worden gekoppeld aan slechts één property en omgekeerd. Breng je een nieuwe koppeling tot stand  dan wordt de bestaande koppeling verwijderd.

Accounts koppelen vanuit Google Analytics

Het is ook mogelijk de twee accounts te koppelen vanuit Google Analytics. Als het Google Webmaster tools account nog niet is gekoppeld krijg je hiervan een melding zodra je klikt op: Aqcuisitie > Zoekmachine optimalisatie > Zoekopdrachten. Je krijgt dan de volgende melding te zien:

 

Google Analytics zoekmachine optimalisatie

 

Klik op de button ‘Het delen van gegevens van de Webmasterhulpprogramma’s van Google instellen’ om de accounts te koppelen. Je komt nu op de pagina met property-instellingen. Onderaan deze pagina kun je het Google Webmaster tools account toevoegen.

Haal meer uit Analytics

Met Google Webmaster tools kun je nog meer uit Analytics halen. In de webmasterhulpprogramma’s van Google worden gegevens namelijk soms nog verder verwerkt dan in Analytics. Dat komt omdat Google Analytics alleen verkeer bijhoudt van gebruikers die JavaScript in hun browser hebben ingeschakeld. Omdat de Analytics code een JavaScript-code is worden de bezoeken dus niet gemeten bij mensen die dit hebben uitgeschakeld. Bezoeken aan pagina’s zonder deze JavaSrcipt trackingcode van Analytics worden echter wel bijgehouden in Google Webmaster tools als bezoekers de pagina’s bereiken via zoekresultaten of als Google de pagina’s crawlt. Koppel je Analytics en Google Webmaster tools account om je website nog beter te kunnen analyseren!