Contentmarketing

Een contentstrategie in 5 stappen

Dat contentmarketing booming is mag niemand zijn ontgaan. De uitdrukking content is king is al jaren op vrijwel iedere marketingblog vindbaar. En ieder bedrijf probeert zijn steentje bij te dragen aan de stroom van content.

Maar hoe valt jouw leuke, nieuwe blogartikel dan nog op in die berg artikelen, video’s en foto’s? Dat valt niet mee.

Waarom je aan de slag moet met contentmarketing? Goede content kan ervoor zorgen dat mensen zich binden met je merk. Daarvoor heb je een goede contentstrategie nodig. Zet niet meer (alleen) in op een push-strategie, maar stel een pull-strategie op. Geef je doelgroep een goede reden om je bericht te delen en je product te kopen.

Contentstrategie schrijven

Hoe schrijf je een contentstrategie om relevante, unieke content te maken en op de juiste momenten te delen met je doelgroep? Volg deze stappen:

1. Doel bepalen

Je begint bij het opstellen van een contentstrategie altijd met het bepalen van de doelstellingen. Het is belangrijk deze doelstelling(en) SMART te formuleren. Zo kun je tijdens en na het implementeren van de contentstrategie meten wat het effect is van je werkzaamheden.

SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Het is een manier om een heldere, meetbare doelstelling te formuleren.

Kijk bijvoorbeeld eens in Google Analytics hoeveel paginaweergaven je blogs nu realiseren. En hoelang de gemiddelde sessieduur is. Stel jezelf als doel om het aantal paginaweergaven met x % te verhogen in de komende x maanden. En omdat je ook de kwaliteit van het websiteverkeer wil verbeteren, stel je jezelf ook als doel om de gemiddelde sessieduur met x % te laten stijgen.

Hoe ga je dat doen? Ga je meer, uitgebreidere content schrijven, aangevuld met video’s? En zorg je ervoor dat je verschillende gerelateerde artikelen weergeeft bij je content, om mensen te stimuleren verder te kijken op je website?

2. Doelgroep bepalen

Ga online op zoek naar je doelgroep en lees en luister naar wat hen bezighoudt. Welke vragen hebben zij waarop jij antwoord kunt geven? Ga bij je klanten eens na tegen welke problemen ze aanlopen.

Begin dus altijd met luisteren. Wat zijn de meest gestelde vragen rondom jouw product of dienst? Voor meer ideeën kun je kijken op de pagina online business intelligence.

Een goede manier om tot de kern van je doelgroep te komen is door buyer persona’s op te stellen. Dit zijn fictieve personages die vooral voor B2B bedrijven goed inzicht geven in de interesses van je doelgroep.

Contentstrategie

Wanneer je weet welke behoefte er speelt bij je doelgroep, kun je er content voor gaan uitwerken. Bijvoorbeeld door middel van een reeks veelgestelde vragen, productvideo’s, interviews met specialisten uit je bedrijf of door het delen van succesvolle klantcases.

3. Informatie bepalen

Je kent nu je doelgroep en je weet wat hen bezighoudt. Daarmee, in combinatie met je doelstelling, kun je bepalen welke informatie je wilt aanbieden. Maak met deze informatie unieke content voor op je website.

Is je content waardevol en pakkend? En is het vindbaar, deelbaar en inspirerend voor je doelgroep? Ben kritisch. Word je enthousiast van je bericht en zou je het zelf delen met je familie en vrienden?

Pas het See, Think, Do, Care-model van Google toe om content te maken voor iedere fase van de klantreis van je doelgroep. Want in een orienterende fase heb je als potentiele klant behoefte aan andere informatie dan wanneer je op het punt staat iets te kopen.

Voorbeelden van content:

  • Vertel je doelgroep iets over de ‘why’ van jouw merk.
  • Beantwoord vragen die je doelgroep zou kunnen hebben.
  • Maak video’s over je product of dienst.
  • Geef je fans het podium, laat zien wat zij met jouw producten doen.
  • Vraag een van je collega’s iets te schrijven over zijn of haar specialisme.

Contentkalender

Met een contentkalender kun je een planning maken voor het maken en plaatsen van je content. Zo kun je inspelen op actuele evenementen en feestdagen. Lees ook: Inhakers 2019.

In de kalender kan ook worden vermeld op welke social media platformen het artikel moet worden gedeeld en wie er verantwoordelijk is voor het maken van de content.

Tip: het is beter om één keer in de maand een goed artikel te plaatsen dan elke week een kort artikel van lage kwaliteit.

Google houdt van lange artikelen

Over het algemeen doen lange artikelen het beter in Google. Dat wil zeggen, ze bevatten meer relevante kwalitatieve content waardoor Google de pagina’s meer waardeert en hoger laat scoren in de organische zoekresultaten.

Daarnaast worden lange artikelen ook vaker gedeeld op social media en andere sites door de lezers. Daardoor krijgt je site meer kwalitatieve backlinks. En dat is goed voor de zoekmachine optimalisatie van je website.

Tip: maak ook gebruik van foto’s, video’s en slideshares in je artikelen.

Video

Wij hebben in Nederland supersnel internet, als je het vergelijkt met andere landen in de wereld. En dat komt goed uit, want we houden enorm van video’s kijken. Probeer zelf eens een video op te nemen. Plaats die video op YouTube of andere social media. Ook livestreamen via Facebook of Instagram kan interessant zijn omdat het gemakkelijk een groot bereik en interactie op kan leveren.

4. Doelgroep bereiken

Als je een mooi artikel geschreven hebt, of een video hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat mensen het gaan zien. Dat gebeurt niet zomaar.

Deel je content op social media. Facebook, Twitter en LinkedIn lenen zich voor het verspreiden van nieuwe artikelen, video’s en afbeeldingen. Maar vergeet ook YouTube, Instagram en Snapchat niet.

Afhankelijk van je doelgroep en bijbehorende klantreis, kun je een keuze maken voor verschillende van deze social media platformen.

Je kunt ook zelf actief op zoek gaan naar personen die praten over het onderwerp waarover jij hebt geschreven. Je kunt reageren op hun berichten met een linkje naar jouw artikel.

Zoeken naar interessante personen kun je doen met social media monitoring tools zoals Google Alerts (gratis) en Obi4wan. Deze tools zijn ook erg handig om op de hoogte te blijven van wat mensen online over jou en je merk zeggen. Maar je kunt natuurlijk ook zoekopdrachten instellen om je concurrentie in de gaten te houden.

LinkedIn

Via LinkedIn kun je je nieuwe content delen. Schrijf een pakkende teaser om mensen te overtuigen het hele artikel te lezen op je website. Is je content geschreven vanuit je organisatie? Plaats het stuk of een link naar het artikel dan op je LinkedIn bedrijfspagina.

Facebook

Je blogs kun je delen via je Facebook bedrijfspagina en delen met je persoonlijke contacten. Wil je meer bereik? Dan kun je natuurlijk ook adverteren op Facebook.

Hoe gebruiksvriendelijk is je website op mobiel?

Iedereen kent het probleem: niet-mobielvriendelijke, trage websites. Met een responsive webdesign voorkom je dat je bezoekers een slechte ervaring op mobiele apparaten hebben.

Sinds de Google update “Mobile-First Indexing” is het nóg belangrijker dat jouw website goed functioneert op mobiele apparaten. Meer weten? Lees de blog SEO Sweet Spot!

Externe artikelen

Schrijf je graag en weet je veel over een onderwerp waarin andere mensen ook geïnteresseerd zijn? Ga dan eens op zoek naar grotere online magazines en blogs waar je je content kunt laten plaatsen.

Er zijn veel marketingblogs te vinden waarop marketing goeroe’s artikelen plaatsen om hun kennis te delen. Onderaan het artikel wordt natuurlijk de naam van de auteur en een linkje naar zijn website genoemd.

Verkoop je meubelen? Ga dan eens op zoek naar een van de vele woonblogs en vraag de redactie of je een gastblog mag aanleveren.

5. Effect meten

Via Google Analytics kun je zien hoeveel websitebezoekers je hebt. Maar je kunt ook zien hoelang iemand gemiddeld op je pagina’s is geweest en waarnaar is doorgeklikt. In het webstatistiekenprogramma kun je precies zien via welke online kanalen je bezoekers op je website belanden. Kwamen ze via Google? Met Google Search Console kun je achterhalen op welke zoektermen zij je site hebben gevonden.

Naast Google Analytics zijn er allerlei andere interessante websiteoptimalisatie tools waarmee je meer inzicht kunt krijgen in je site. Denk hierbij aan mouse tracking software, eye tracking software en marketing automation tools.

Online monitoring

Geen tijd voor contentmarketing?

Veel organisaties hebben weinig ervaring met het schrijven van redactionele content. Of de marketeers bij deze bedrijven hebben er simpelweg geen tijd voor. Maar het schrijven van deze teksten kan natuurlijk ook worden uitbesteed. Want voor contentmarketing geldt wel: doe het goed of doe het niet!

Heb je hulp nodig met contentmarketing? Laat het ons weten. Think Online is een online marketing bureau in Breda met veel ervaring met contentmarketing en het uitwerken van online marketingstrategieën.