Google Mijn Bedrijf optimaliseren: Zo schittert jouw bedrijf in de lokale zoekresultaten!

Google Mijn Bedrijf optimaliseren: Zo schittert jouw bedrijf in de lokale zoekresultaten!

De Google Mijn Bedrijf vermelding

Veel eigenaren en marketeers zijn dagelijks actief bezig met de zichtbaarheid van hun bedrijf in Google’s zoekresultaten. Toch wordt door velen de optimalisatie van een belangrijk aspect vergeten: de Google Mijn Bedrijf vermelding!

Deze Google Mijn Bedrijf vermelding wordt weergegeven wanneer men zoekt op je bedrijfsnaam, maar kan ook vertoond worden voor relevante lokale zoekopdrachten. Heb je bijvoorbeeld een bakkerij in Breda, dan kun je weergegeven worden wanneer iemand zoekt op ‘bakker in Breda’. Tegenwoordig kan zelfs zoeken op ‘bakker’ al voldoende zijn om vertoond te worden, omdat Google steeds beter de zoekbehoefte van haar gebruikers begrijpt.

Zoals je hiernaast ziet neemt je vermelding flink wat ruimte in op Google’s zoekresultatenpagina. Het is zonde om deze ruimte niet optimaal te benutten!

Zie je Google Mijn Bedrijf vermelding dan ook als het visitekaartje van je bedrijf. Een goed verzorgde vermelding schept vertrouwen en draagt bij aan een professionele uitstraling. Zeer belangrijk wanneer je potentiële klanten wil overtuigen van je kwaliteiten dus!

Benieuwd hoe je deze ruimte optimaal in kunt richten? Zo zorg je voor een goed verzorgde en aantrekkelijke Google Mijn Bedrijf vermelding:

1. Voeg volledige en actuele informatie toe

Je vermeldingen beheer je via de Google My Business pagina. Nadat je ingelogd bent en je vermelding geselecteerd hebt is het tijd om te beginnen met de basics.

In het tabblad ‘Informatie’ kun je allerlei gegevens invullen. Een aantal tips:

Wees volledig

Wees zo volledig mogelijk. Vul alle onderdelen in die relevant zijn voor je bedrijf. Bedenk ook: hoe meer je hier invult, hoe meer ruimte je Google Mijn Bedrijf vermelding in zal nemen op de pagina met zoekresultaten. En dat is weer gunstig voor je zichtbaarheid.

Zorg voor eenheid

Zorg dat de gegevens die je in Google Mijn Bedrijf invoert overeenkomen met de gegevens die op je website staan én matchen met de vermeldingen van je bedrijf op andere websites (bijv. De Telefoongids). Let er dus op dat je bedrijfsnaam, telefoonnummer, adresgegevens etc. op zoveel mogelijk plekken hetzelfde vermeld worden. Dit vergroot de kans dat Google jouw vermelding zal weergeven in de zoekresultaten.

Benoem relevante categorieën

Onder je bedrijfsnaam kun je categorieën invullen. Kies een hoofdcategorie die je dienstverlening het beste weerspiegelt en vul daarnaast (indien mogelijk) nog een aantal andere relevante categorieën in.

Gebruik de functies voor afspraken, services en menu’s

Google biedt hier nog een aantal interessante mogelijkheden aan: je kunt een overzicht van je services vertonen, gebruikers een afspraak laten maken, of een menukaart weergeven. Maak gebruik van deze functionaliteiten!

Heb je een pagina op je website waar mensen eenvoudig een afspraak kunnen maken? Dan kun je die URL toevoegen bij ‘URL voor afspraken’. Kun je voor je diensten vaste prijzen benoemen? Dan kun je deze diensten onder ‘Services’ toevoegen. En heb je een restaurant of eetgelegenheid, dan kun je eenvoudig je menukaart inclusief prijzen toevoegen. Let er dan uiteraard wel op dat je dit up-to-date houdt, indien je menu regelmatig wisselt.

Zie je bovengenoemde opties niet staan? Dat is mogelijk. Google weergeeft deze opties namelijk alleen voor bepaalde soorten bedrijven. Als het voor jouw bedrijf niet relevant is, zal Google de mogelijkheid niet weergeven. Zo kunnen wij bij Think Online helaas niet onze ambachtelijke broodjes en huisgemaakte soepen aanprijzen via de menu’s functionaliteit.

2. Voeg foto’s toe

Zowel in het tabblad ‘Informatie’ als in ‘Foto’s’ heb je de mogelijkheid om foto’s van je bedrijf toe te voegen. Foto’s zijn een essentieel onderdeel van je Google Mijn Bedrijf vermelding. Uit ervaring en verzamelde data weten we dat ze veel weergegeven en bekeken worden (deze data kun je bovendien inzien via het tabblad ‘Insights’).

Foto’s vormen een belangrijke bijdrage aan je vermelding, beelden zeggen immers vaak meer dan woorden. Geef je potentiële klanten een goede impressie van je bedrijf en wees ook hier zo volledig mogelijk in. Maak mooie foto’s van het bedrijfspand, toon foto’s van je team in actie en breng de werkomgeving of de faciliteiten van je bedrijf in beeld.

Goed om te weten: ook klanten en derden kunnen eenvoudig foto’s toevoegen aan je bedrijfsvermelding. Dit kan natuurlijk positief uitpakken, met leuke ‘user generated content’, maar kan ook leiden tot lage kwaliteit foto’s. Daarbij geeft Google een voorkeur aan foto’s van anderen, waardoor het lastig kan zijn om ongewenste foto’s niet langer weer te geven zodra ze geplaatst zijn.

Wil je dit voor zijn? Bedenk dan eens een actie waarbij je klanten stimuleert om zelf foto’s toe te voegen aan de vermelding. Beloon creatieve foto’s met een leuke weggever, of mooie kortingen. Zo verzamel je goede foto’s van derden, die weer bijdragen aan een positieve perceptie van je bedrijf.

4. Stel posts op

Google Mijn Bedrijf biedt ook de mogelijkheid om posts te delen. Deze posts kun je qua opmaak vergelijken met (eenvoudige) Facebook en LinkedIn berichten. Je kunt een afbeelding of video toevoegen, een begeleidende omschrijving invullen en een link toevoegen naar je website.

Hoewel Google de posts zelf omschrijft als een soort ‘mini-blogs’, is het niet aan te raden om hier een heel verhaal uit te wijden. Gebruik het liever als een doorgang naar de content op je website. Deel relevante nieuwtjes of blogs, maak de gebruiker nieuwsgierig naar de inhoud, houd de omschrijving kort en krachtig en verwijs dan door naar het bericht op je website.

De posts functie is daarnaast ook inzetbaar voor het delen van geplande activiteiten en evenementen. Voor evenementen kun je gegevens zoals de begin en einddatum toevoegen, en zelfs starttijden en eindtijden benoemen. En waar reguliere posts 7 dagen blijven staan, blijft je evenement post actief tot het evenement geweest is.

Je kunt zelfs aanbiedingen en specifieke producten uitlichten in posts; ideaal om potentiële klanten snel te sturen naar interessante deals!

5. Ontdek de Berichten functie

Wil je mobiele gebruikers de mogelijkheid bieden om direct vanuit de zoekresultaten contact met je op te nemen? Dat kan met de Berichten functie. Gebruikers die in je Google Mijn Bedrijf vermelding op ‘Bericht’ klikken kunnen direct een bericht sturen, en komen hierbij terecht in een soort chatomgeving.

Deze functionaliteit staat niet standaard aan, maar dien je zelf in te stellen als je hier gebruik van wilt maken. Hiervoor installeer je de Google Mijn Bedrijf app op een smartphone. De berichten die naar je bedrijf verzonden worden zullen op deze telefoon binnenkomen.

Ga je gebruik maken van deze functie? Zorg er dan wel voor dat je tijdig reageert op inkomende berichten. Het is belangrijk om dit actief bij te houden, zodat je frustraties voorkomt bij (potentiële) klanten die gebruik maken van de Berichten functie.

6. Houd de ontwikkelingen van Google Mijn Bedrijf in de gaten

Google Mijn Bedrijf blijft zich verder ontwikkelen. Over tijd zien we hoe steeds meer interessante functies en mogelijkheden toegevoegd worden. Maak optimaal gebruik van de nieuwste opties die Google je aanbiedt en creëer zo een optimale Google Mijn Bedrijf vermelding.

Door regelmatig even te kijken naar de functionaliteiten ben je bovendien steeds weer even actief bezig met je vermelding, wat weer helpt om deze mooi up-to-date te houden.

Met al deze tips en adviezen laat je je Google Mijn Bedrijf pagina schitteren in de zoekresultaten. Heb jij al een verzorgd ‘visitekaartje’ opgesteld?

Wil je goed lokaal gevonden worden op alle fronten? Think Online heeft veel ervaring met lokale SEO en helpt je om sterke lokale zichtbaarheid te realiseren met jouw onderneming. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken!

Ook interessant om te lezen

Veelgestelde vragen

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Lees verder om meer te lezen over wat SEO precies is.

Waarom is SEO belangrijk?

SEO is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten. Door hoger te scoren in de zoekresultaten, krijg je meer verkeer naar je website en kun je meer leads en conversies genereren. Bovendien is SEO een duurzame strategie die op de lange termijn kan bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.

Hoe werkt SEO?

SEO werkt door de inhoud en techniek van een website te optimaliseren op basis van de rankingfactoren van zoekmachines. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van de metadata en het creëren van kwalitatieve backlinks naar de website.

Hoe lang duurt het voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn?

Het kan enige tijd duren voordat SEO-resultaten zichtbaar zijn, afhankelijk van de concurrentie in de markt en de huidige status van de website. Over het algemeen kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat significante resultaten worden behaald.

Moet ik een professional inhuren voor SEO?

Hoewel het mogelijk is om SEO zelf te doen, kan het inhuren van een professionele SEO-expert voordelen bieden. Een professional heeft de expertise en ervaring om de meest effectieve SEO-strategieën te ontwikkelen en uit te voeren, en kan je helpen om betere resultaten te behalen in minder tijd.

Is SEO hetzelfde als betaalde zoekadvertenties (SEA)?

Nee, SEO is niet hetzelfde als SEA. SEA verwijst naar betaalde zoekadvertenties die worden weergegeven boven de organische zoekresultaten van zoekmachines. Hoewel beide strategieën gericht zijn op het vergroten van de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten, verschillen ze in de manier waarop ze worden uitgevoerd en gefinancierd.

Het is belangrijk om voorafgaand aan het maken van een nieuwe website na te denken over de doelstelling en de klantreis. Wie (welke doelgroep) wil je bereiken, wat wil je ze vertellen en nog belangrijker, wat moet de doelgroep doen nadat ze je informatie hebben gezien.

Als je nu al een website hebt met (goede) posities in zoekmachines als Google is het wel zo fijn om die posities te behouden. Website migraties zijn namelijk delicate processen. Hierbij heb je stevige kennis nodig van SEO (zoekmachine optimalisatie). THINK kan je begeleiden tijdens het hele proces, om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vier belangrijke acties: een check van de huidige cookiemelding, het kiezen voor een door Google aanbevolen CMP (Cookie Management Platform), het up-to-date houden van cookiebeleid, privacy- en wetgeving verklaring, en het instellen van Google Consent Mode V2 via Google Tag Manager.

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de activiteiten ervoor zorgen dat je website goed vindbaar is in zoekmachines als Google en Bing. De optimalisatie heeft betrekking op techniek, content en autoriteit.

Een uitgebreidere uitleg lees je hieronder:

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is een belangrijk proces waarbij de inhoud en techniek van een website worden geoptimaliseerd om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het is een cruciaal onderdeel van digitale marketing, omdat het ervoor zorgt dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten.

Het doel van SEO is om zoekmachines te helpen begrijpen waar je website over gaat en welke informatie relevant is voor gebruikers die bepaalde zoektermen invoeren. Door de inhoud en techniek van je website te optimaliseren, kun je de zoekmachines laten zien dat jouw website de meest relevante informatie bevat voor bepaalde zoektermen.

Er zijn verschillende aspecten van SEO die moeten worden geoptimaliseerd om een website hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Enkele belangrijke elementen zijn:

  • Zoekwoordenonderzoek: Door het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek kun je bepalen welke zoektermen het meest relevant zijn voor je bedrijf en welke zoekwoorden potentiële klanten waarschijnlijk zullen gebruiken. Door deze zoekwoorden op de juiste manier in je website te integreren, kun je de kans vergroten dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen.
  • On-page optimalisatie: On-page optimalisatie omvat verschillende technieken die kunnen worden toegepast om de inhoud van je website te optimaliseren. Dit omvat onder andere het gebruik van relevante zoekwoorden in de titels, subkoppen en bodytekst van de pagina's.
  • Technische optimalisatie: Technische optimalisatie omvat het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadsnelheid, de site-architectuur en de metadata. Door deze technische aspecten te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website beter begrijpen en indexeren.
  • Linkbuilding: Linkbuilding omvat het verkrijgen van externe links naar je website van andere websites. Dit kan helpen om de autoriteit van je website te vergroten en de kans te vergroten dat zoekmachines je website als relevant beschouwen voor bepaalde zoektermen.

SEO is een continu proces dat regelmatig moet worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je website hoger blijft scoren in de zoekresultaten. Hoewel het soms wat tijd kan kosten voordat je resultaten ziet, kan het investeren in SEO op de lange termijn bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.

De gevolgen omvatten de mogelijke opschorting van advertentieaccounts, het niet kunnen uitvoeren van remarketing zonder expliciete toestemming via de cookiemelding, en meer inzicht in data door middel van 'cookieless pings' zelfs als geen cookies worden geaccepteerd.