Live stream YouTube

Nieuw: YouTube lanceert mobiele live stream functie

Afgelopen week (23-06-16) kondigde YouTube aan een mobiele live stream functie te gaan lanceren. Door middel van deze functie kun je met je smartphone een filmpje maken dat meteen wordt uitgezonden op YouTube. Je kunt dus niet meer alleen maar thuis of op kantoor livestreamen vanaf je PC maar overal waar je zelf maar wil!

YouTube’s mobiele live stream functie ging afgelopen week live voor een bepaald aantal gebruikers. Het Google-dochterbedrijf is niet de eerste die een soortgelijke functie op de markt brengt. Het is namelijk al langer mogelijk om via Periscope, de livestream-app van Twitter, uitzendingen met je smartphone te maken. Ook Facebook biedt al een tijdje een mobiele live stream functie aan en is deze actief aan het pushen.

YouTube live stream nu ook voor mobiele apparaten

Ook al is YouTube niet de eerste die een mobiele live stream service aanbiedt, het is al sinds 2011 mogelijk om live video’s te bekijken op de website. We keken dan ook allemaal massaal mee naar Felix Baumgartner die een sprong van 39 km maakte. Ook werd de Royal Wedding live uitgezonden en bekeken door miljoenen mensen. De populariteit van live stream video’s is dus ongekend. Nu je deze video’s ook met je smartphone kunt maken ontstaat de mogelijkheid om vanaf veel meer plaatsen live uitzendingen te maken.

Hoe werkt YouTube live stream?

YouTube geeft aan dat de mobiele live stream functie erg gemakkelijk te gebruiken is. Je hebt er namelijk geen aparte apps of accounts voor nodig. Als gebruiker hoef je in de YouTube-app enkel de ‘grote rode knop’ onder in je scherm in te drukken. Eerst wordt er dan een foto gemaakt die als thumbnail wordt gebruikt en daarna kun je beginnen met uitzenden.

YouTube live stream

Bron afbeelding: YouTube

 

Als je Periscope en de live stream functie van Facebook kent zul je zien dat de interface van YouTube niet veel anders is. Tijdens de livestream verschijnen in de hoek links onderaan chat-ballonnen met real-time reacties. Het aantal kijkers en andere statistieken verschijnen in de linker bovenhoek. Na de uitzending is het filmpje dat je hebt gemaakt niet anders dan de rest van de video’s op YouTube. Gebruikers kunnen ernaar zoeken en vinden de video terug in aanbevelingen en playlists.

Waarom is mobiel live streamen interessant?

Als er iets gebeurt willen mensen dit niet meer achteraf te horen krijgen maar er meteen live deel van uitmaken. Sponsor je bijvoorbeeld een evenement dan kan het leuk zijn om dit, of delen hiervan, uit te zenden zodat je doelgroep het evenement ook thuis of elders kan beleven. Vanaf het moment dat je livestream begint kunnen de reacties binnenkomen. Je kunt hierop inspelen door kijkers de mogelijkheid te geven om vragen te stellen die je dan meteen beantwoordt. Op deze manier ben je bereikbaar voor je doelgroep en zullen ze in het vervolg bij je terug komen.

Waarom is YouTube interessant?

Streaming vanaf je telefoon is dus niet nieuw maar het feit dat YouTube deze functie nu ook aanbiedt maakt het wel extra interessant. Waarom? Omdat YouTube een ontzettende groot bereik heeft! Livestreams zijn de perfecte manier om je doelgroep op een interactieve manier te bereiken.

Als je al gewend bent aan Periscope of de mobiele live stream functie van Facebook, waarom zou je dan YouTube gaan gebruiken? Ten eerste bereik je met YouTube een veel groter publiek dan anders mogelijk is. Om real-time video’s via Periscope te kunnen bekijken moet je een Twitter-account hebben. In vergelijking met andere social media zijn er relatief weinig Twitter-gebruikers en dit aantal is de laatste jaren alleen maar aan het dalen. Facebook is een ander verhaal, dit sociale medium wordt nog steeds veel gebruikt maar de doelgroep die zich hier bevindt is veranderd. Steeds minder jongeren en steeds meer ouderen zijn namelijk gebruik gaan maken van het platform.

Een ander voordeel van YouTube is dat gebruikers speciaal deze website bezoeken om filmpjes te bekijken. Dit betekent dat ze het geluid al aan hebben staan op het moment dat ze jouw live stream tegenkomen. Facebook en Twitter worden vaak gebruikt in het openbaar en dan heb je niet altijd de mogelijkheid om je geluid aan te zetten. Als er dan een filmpje voorbij komt zal deze meteen worden overgeslagen terwijl je er bij de bezoekers van YouTube zeker van bent dat ze aandacht hebben voor video’s.

Hummingbird: nog meer voordelen van YouTube live stream

Het is al een tijdje geleden maar in 2013 lanceerde Google de Hummingbird update. Google kwam toen met een nieuw algoritme dat het mogelijk maakt om beter te begrijpen wat iemand precies bedoelt met een zoekopdracht. Sindsdien geeft de zoekmachine geen resultaten weer die precies overeen komen met de zoekwoorden maar probeert Google antwoord te geven op verschillende vragen.

De zoekmachine verrijkt de zoekresultaten steeds vaker met YouTube video’s. Bij een vraag als ‘waar kan ik de Royal Wedding bekijken’ snapt Google dat je op zoek bent naar een filmpje en deze in de zoekresultaten aanbieden. Een live stream aanbieden via YouTube maakt het dus mogelijk dat je ook via de zoekresultaten van Google gevonden wordt.

Probeer het straks zelf!

We moeten helaas nog even wachten totdat de mobiele live stream functie beschikbaar is voor elke gebruiker. Volgens YouTube zal het echter niet lang meer gaan duren tot jij ook live uitzendingen kunt gaan maken met je smartphone!

Wil je met eigen ogen zien waarom jij ook moet gaan live streamen? Think Online gaat later dit jaar live een open dag uitzenden. Daarna zullen we hier uiteraard onze ervaringen over delen.