adverteren op marktplaats

Adverteren op Marktplaats voor bedrijven

De website Marktplaats is in vijftien jaar uitgegroeid tot het grootste handelsplatform van Nederland en met 1,3 miljoen bezoekers per dag een van de meest drukbezochte websites van Nederland. Marktplaats is natuurlijk de manier om van je oude spullen af te komen: binnen 5 minuten staat je advertentie online en kun je jouw spullen verkopen. Maar naast het kopen en verkopen van producten, is bijna 40% van de Marktplaats bezoekers bewust op zoek naar nieuwe producten. Dit blijkt uit het onderzoek van InSites Consulting. Ook heeft 20% van de bezoekers die in eerste instantie een bezoek brengen aan Marktplaats voor tweedehands spullen, wel eens een nieuw product aangeschaft. Dit biedt natuurlijk kansen voor e-commerce bedrijven. Marktplaats-directeur Olivier van Duijn vertelt dat 6% van MKB omzet via Marktplaats verloopt. Dit komt neer op 30.000 transacties tussen bedrijven en mensen. Hieronder vertellen we wat meer over adverteren via Marktplaats en de mogelijkheden die er zijn.

Een aantal feitjes

  • er worden dagelijks 350.000 advertenties geplaatst op Marktplaats
  • dagelijks 125.000 transacties tussen mensen onderling
  • dagelijks 30.000 transacties tussen bedrijven en mensen
  • 1,3 miljoen bezoekers per dag

marktplaats infographic

Afbeelding: Marktplaats Zakelijk

Standaard Marktplaats advertenties

Er zijn tal van mogelijkheden om te adverteren via Marktplaats. De eerste mogelijkheid is om een standaardadvertentie beter zichtbaar te maken:

  • Eenmalig omhoog plaatsen (1,50 euro)
  • Dagtopper (4 euro voor 24 uur bovenaan weergegeven worden)
  • Marktplaats topadvertentie (25 euro voor 7 dagen)
  • Website toevoegen aan je advertentie (9 euro)

Admarkt Topadvertenties

Admarkt Topadvertenties is vergelijkbaar met Google AdWords. Deze vorm van adverteren via Marktplaats werkt namelijk op basis van cost per click (CPC). Er worden dus enkel kosten in rekening gebracht wanneer een bezoeker op de advertentie klikt of doorklikt naar de website. Je kunt deze advertentievorm herkennen aan het woordje ‘topadvertentie’, wat weergegeven is onder de prijs.

Display adverteren

Naast Admarkt maakt Marktplaats gebruik van andere manieren om te adverteren, waaronder Display adverteren. Voorbeelden hiervan zijn GoedGeplaatst.nl en Marktplaats Outlet. Er zijn veel opties als het gaat om Display adverteren via Marktplaats: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Billboard, Homepage Takeover, Groep Takeover, tekstlink met logo etc. Daarnaast kan er geadverteerd worden op basis van dagprijs of op basis van CPM (kosten per duizend impressies). Alle tarieven zijn gebaseerd op Run of Site inzet. Er kan natuurlijk gebruik gemaakt worden van Targeting, maar daar betaal je wel een toeslag van 30% voor. Er kan getarget worden op bijvoorbeeld groepen (zoals doe-het-zelf, huis en inrichting, hobby en vrije tijd), postcode, stad, provincie, gedrag en apparaat (mobiel of tablet).

Marktplaats Aanbieding

Marktplaats heeft naast de normale website, ook een website voor aanbiedingen. Via dit platform kunnen mensen producten kopen, die met minimaal 50% korting zijn afgeprijsd. Om deze aanbiedingen te promoten, worden per aanbieding 850.000 personen gemaild, 72.000 Facebook gebruikers en 1.3 miljoen bezoekers bereikt.

Marktplaats Extra

Via Marktplaats Extra is het mogelijk om onder je eigen advertentie een blok toe te voegen met jouw andere advertenties. Dit kost je +/- 50 euro per maand. Op deze manier kun je makkelijk adverteren voor meerdere producten.

Google Display-advertising

En naast alle mogelijkheden die hiervoor zijn besproken, is het ook nog mogelijk om Google AdWords te gebruiken wanneer je wilt adverteren op Marktplaats. Je maakt dan gebruik van een Google AdWords Display campagne. Je kunt dan targeten op basis van zelfgekozen plaatsingen. Kies als plaatsing de website of bepaalde pagina’s van Marktplaats.

Populaire zoekwoorden op Marktplaats

Met 1,3 miljoen bezoekers per dag heeft Marktplaats natuurlijk de beschikking over veel data. Op basis van de zoekopdrachten van gebruikers kan Marktplaats trends spotten, zoals ze dat afgelopen week hebben gedaan voor de categorieën: huis en inrichting & Doe het zelf en Verbouw. De woorden die binnen deze categorieën populair waren de afgelopen weken, hebben te maken met de komst van mooi weer en de insecten die daardoor weer tevoorschijn komen. Marktplaats bezoekers zoeken dus op woorden als vliegengordijn en hordeur. Andere termen waar de afgelopen weken veel op gezocht werd zijn ‘stoel design’ en ‘antieke eettafel’. Wil je ook adverteren op Marktplaats? Think Online kan je helpen!

zoekwoorden marktplaats

Afbeelding: Marktplaats Zakelijk