Google Alerts

Google Alerts instellen

Na het instellen van Google Alerts krijg je automatisch meldingen (e-mails) over voor jou interessante onderwerpen. Je stelt namelijk zoekwoorden in die jij in de gaten wilt houden. Google houdt vervolgens voor je in de gaten of er nieuwe zoekresultaten te vinden zijn in de zoekmachine op basis van de ingestelde zoektermen. Google Alerts is erg handig om te zien of er iets over jou of je bedrijf wordt gezegd online. In deze blog leggen we je precies uit hoe je de meldingen moet instellen.

Hoe stel je Google Alerts in?

Het instellen van Google Alerts begint allemaal met een Google account. Heb je nog geen account? Dan maak je er hier gemakkelijk (en gratis) een aan. Meld je vervolgens aan bij Google Alerts. Je komt na het aanmelden uit op de pagina met meldingen. Hier kun je nieuwe meldingen instellen.

Zoekopdracht invullen

In het zoekveld typ je de zoekterm waarover je meldingen wilt ontvangen. Bijvoorbeeld je eigen naam of de naam van je bedrijf. Zodra je een zoekterm invult geeft Google direct zoekresultaten weer die linken naar blogs, nieuwsberichten en websites. Blog je regelmatig voor een online magazine? En staat je naam onder die artikelen? Dan is de kans groot dat de websites met die artikelen naar boven komen in Google Alerts. Bestaat je zoekterm uit twee losse woorden, zoals in het voorbeeld hieronder, vergeet dan niet om aanhalingstekens toe te voegen. Doe je dit niet, dan zoekt Google ook op de twee losse woorden.

Google alerts Think Online

Extra opties

Je kunt extra opties toevoegen aan je zoekopdracht. Wil je onmiddellijk een e-mail ontvangen als er een nieuw resultaat is of maar eens per dag of week? En naar welk e-mailadres moeten de meldingen worden verstuurd. Je kunt ook opties toevoegen om je zoekopdracht te specificeren. Wil je alleen zoekresultaten uit Nederland? Wil je alleen resultaten van nieuwssites, websites en blogs of ook van video’s en discussies?

Heb je alles goed ingesteld? Klik dan op Melding instellen. Je kunt meerdere meldingen instellen en eerder ingestelde meldingen kunnen ook weer worden verwijderd.

Tip: vul ook je concurrenten eens in als zoekopdracht. Zo kun je in de gaten houden waar zij artikelen plaatsen en wat er over hen gezegd wordt!

Video Google Meldingen instellen

Bekijk ook onze handige YouTube video Google Meldingen instellen hieronder.

Online monitoring

Als je in de gaten wilt houden wat mensen online zeggen over jou of je bedrijf kun je naast Google Alerts ook gebruik maken van social- en online media monitoring tools. Meer weten? Neem contact met ons op.