Google

Linkbuilding: 5 tips uit de praktijk

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Linkbuilden is een manier om betere posities te realiseren in de organische zoekresultaten van Google. Dit gebeurt door links naar jouw website te verkrijgen op andere websites.

Dat klinkt simpel, toch? Nou… Het verkrijgen van relevante, hoge kwaliteit backlinks is moeilijker dan het lijkt. Links verzamelen op lage kwaliteit startpagina’s moet je zoveel mogelijk vermijden.

Maar hoe kom je dan wel aan die links op hoge kwaliteit websites? In deze blog geven we je 5 linkbuilding tips.

1. Wat doen je concurrenten aan linkbuilding?

Breng het backlinkprofiel van je concurrenten in kaart. Zo kun je gemakkelijk nagaan welke websites interessant zijn om een link te laten plaatsen.

Tip: Om te checken of een website een hoge autoriteit heeft kun je via de MOZ toolbar kijken wat de Page Authority (PA) en de Domain Authority (DA) van een website en pagina is.

Linkbuilding tool: MOZ toolbar

MOZ toolbar

2. Waardevolle content delen

Deel waardevolle content zoals blogs, video’s en infographics op je eigen website. Dit noemen we ook wel contentmarketing. Deze content moet zó waardevol zijn dan andere bedrijven en organisaties deze content willen delen op hun website. Zo kun je op een natuurlijke wijze werken aan je backlinkprofiel.

Een andere vorm van waardevolle content die vaak wordt gedeeld door anderen is interviews. Je kunt zelf een interview afnemen en op je website plaatsen of je kunt je laten interviewen. Bijvoorbeeld om als SEO expert uitleg te geven over een algoritme update van Google.

3. Word gastblogger!

Denk goed na over websites die je doelgroep vaak bezoekt. De medewerkers van Think Online schrijven bijvoorbeeld regelmatig gastblogs voor de website Frankwatching. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Meer links naar think-online.nl
  • Bewijs van marketing expertise
  • Vergroten naamsbekendheid Think Online

4. Optimaliseer je bestaande backlinks

Analyseer je bestaande backlinks. Dit kun je doen via Google Search Console. Verbeter je backlinks door de ankertekst te optimaliseren of door de verwijzende url aan te passen.

Google Search Console

Google Search Console

5. Natuurlijk backlinkprofiel

Probeer Google niet voor de gek te houden! Ga daarom voor een natuurlijk backlinkprofiel. Laat niet alle links op één dag plaatsen om vervolgens maanden niets aan linkbuilding te doen, maar neem het mee in je wekelijkse optimalisatie.

Wil je links ruilen? Kies dan voor een ABC-ruil, niet voor een AB-ruil. Een AB-ruil is een directe ruil van een website naar de andere website en andersom. Bij een ABC-ruil linkt site A naar site B en site B linkt naar site C. Dit werkt het best als alle websites verschillende IP-adressen hebben.

Wat je vooral niet moet doen? Spammen, bijvoorbeeld door het plaatsen van reacties onder blogs en op fora. Ook niet slim om te doen: links plaatsen op websites die helemaal niet relevant is. Als bakker is het niet interessant om een linkje op een website over mode te laten plaatsen.

Verder met zoekmachine optimalisatie?

Wil je meer weten over de basis van zoekmachine optimalisatie? Lees dan onze blog SEO voor dummies.

Heb je hulp nodig bij linkbuilding? Neem dan contact met ons op!