SEO posities vs. zichtbaarheid

Hoe goed scoort jouw website op SEO? Verschil tussen posities en zichtbaarheid

Wat is jouw doelstelling om met SEO aan de slag te gaan? Misschien denk je nu: op alle zoekwoorden die ook maar iets met mijn website te maken hebben bovenaan in Google staan! Maar afhankelijk van de concurrentie en je branche, kan dit een enorme investering (en verspilling) van tijd en inspanningen en geld zijn.

Je moet je afvragen of het wel zo nuttig is om op ieder zoekwoord dat je kunt bedenken gevonden te worden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt voor een goede zichtbaarheid onder de juiste doelgroep. En dat je uit Google kwalitatief verkeer realiseert. In deze blog leggen we het verschil uit tussen enkel focussen op posities of op zichtbaarheid en kwaliteit.

#1 posities maar geen verkeer naar de website

Je moet altijd een afweging maken tussen het inzetten op short tail of long tail keywords: zoekwoorden waar veel of weinig op wordt gezocht. Het is vaak makkelijker om op zoekwoorden met een laag zoekvolume hoge posities te behalen. Maar je moet je wel afvragen waarom er weinig op een bepaalde term wordt gezocht.

Zit je in een niche? Dan komt het lage zoekvolume waarschijnlijk omdat je een kleine doelgroep hebt. Maar is dit niet het geval? Dan kun je wel een hoop #1 posities hebben op zoekwoorden waar weinig op wordt gezocht, maar in de praktijk zorgt dit voor weinig zichtbaarheid en verkeer naar je website.

Enkel focus op posities geeft vertekend beeld

Het is soms lastig om precies te zeggen welke positie je website heeft op een bepaald zoekwoord. Google en andere tools om dit inzichtelijk te maken geven namelijk een gemiddelde aan. Door gepersonaliseerde zoekresultaten, bijvoorbeeld op basis van locatie of eerdere zoekopdrachten, kunnen de zoekresultaten er bij iedereen anders uitzien.

De gemiddelde posities kunnen je wel helpen om de voortgang van je SEO inspanningen inzichtelijk te maken. Maar houd er rekening mee dat dit niet alles zegt.

Kijk naar zichtbaarheid en kwaliteit van verkeer

Bij Think Online houden we de zoekwoordposities ook in de gaten om de voortgang te bewaken, maar we kijken verder dan dat. Het is belangrijk om deze informatie te koppelen aan de zichtbaarheid van je website in Google.

Word je bijvoorbeeld weergegeven tussen je concurrenten of sta je tussen websites die eigenlijk iets heel anders aanbieden? Ben je voldoende zichtbaar als je doelgroep naar jouw producten of diensten op zoek is? En misschien nog wel het meest belangrijke om in de gaten te houden is de kwaliteit van het verkeer. Wat doen bezoekers uit Google daarna op je website? Hoelang blijven ze en gaan ze over tot conversies?

Hoe goed scoort jouw website?

Benieuwd hoe goed jouw website eigenlijk echt op SEO scoort? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij maken dit graag inzichtelijk voor je.

Foto door Markus Winkler via Unsplash