Instagram

Social Media onderzoek 2017 (Newcom)

Benieuwd op welke social media kanalen jouw doelgroep het meeste tijd doorbrengt? Research en consultancy bureau Newcom.nl deed onderzoek naar het social media gedrag van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek vind je in dit artikel.

De hoogtepunten uit het onderzoek

  • WhatsApp is het grootste social media platform maar ook Facebook en YouTube blijven nog steeds groeien
  • Instagram is de snelste stijger en is de top 5 van social media kanalen binnengedrongen
  • Facebook groeit voornamelijk onder oudere mensen (65+)
  • Er is een daling van 8% onder jongeren van 15-19 jaar die Facebook gebruiken
  • LinkedIn groeit niet in aantal gebruikers maar het dagelijks gebruik neemt wel iets toe
  • Twitter daalt niet verder, maar stijgt ook niet
  • SnapChat en Instagram blijven groeien en zijn vooral populair onder jongeren
  • Het gebruik van social media blijft toenemen ondanks de zorgen om privacy

Top 5 social media kanalen

Met bijna 11 miljoen gebruikers, waarvan 7,8 dagelijkse gebruikers, blijft WhatsApp het meest populaire kanaal. Hierna volgen Facebook en YouTube, die allebei nog steeds aan het groeien zijn. LinkedIn is niet gegroeid maar groeit wel in dagelijkse gebruikers. Instagram belandt op een vijfde plek met 3,2 miljoen gebruikers. Maar Instagram heeft wel meer dagelijkse gebruikers dan LinkedIn. Meer weten?: Hoe werkt Instagram.

Twitter, Pinterest en SnapChat vallen net buiten de top 5. De grootste stijger (77%) in het dagelijks aantal gebruikers is SnapChat.

Top 5 social media kanalen

Top 5 social media kanalen

Social media kanalen per leeftijdscategorie

Ben je benieuwd op welke social media kanalen jouw doelgroep zich bevindt? Kijk dan eens naar onderstaande tabel waarin inzichtelijk is gemaakt welke kanalen populair zijn per leeftijdscategorie. WhatsApp is onder alle doelgroepen populair en ook Facebook is een social media kanaal wat je goed in kunt zetten om een brede doelgroep te bereiken. Wil je juist graag jongeren bereiken? Dan kun je beter inzetten op SnapChat en Instagram. Wil je 65+’ers bereiken? Dan is Facebook het ideale kanaal voor jou.
Social media gebruik per leeftijdscategorie

Dagelijks gebruik social media kanalen per leeftijdscategorie

Kies het juiste kanaal

Kies het social media kanaal dat het beste past bij jouw doelgroep, je doelstelling, de boodschap die je wil verspreiden en je organisatie. Hulp nodig? Neem dan nu contact op met onze social media specialisten.